Hoefverzorging en Hoefbeslag

Hoefverzorging en Hoefbeslag

Hoefverzorging en Hoefbeslag.

De verzorging van de paardenhoeven is zeer belangrijk voor het verkrijgen en behouden van een sterke en goed ontwikkelde hoornschoen.

Water
Om de hoeven van een paard elastisch en veerkrachtig te houden,moeten ze regelmatig in aanraking komen met water. Water is namelijk een van de belangrijkste elementen voor een paardenhoef.
De hoornschoen van de hoef bestaat voor 40% uit water. Een goede elasticiteit van het hoorn voorkoopt dat het hoorn scheurt of afbrokkelt. Er zijn verschillende manieren om de hoeven regelmatig nat te laten worden:
– Laat het paard regelmatig door water lopen.
– Maak na het rijden de hoeven van het paard schoon met een zachte borstel en water.
– Als het paard in de wei staat,kan de plek rondom de drinkbak natgemaakt worden.

Strooisels
Bij paarden die op stal staan is het belangrijk om tijdig uit te mesten en voldoende op te strooien,zodat de hoeven schoon en droog blijven. Als bodembedekking in de  box kan het beste stro geprijkt worden. Stro is grof, blijft niet aan de hoef hangen en heeft een capillaire werking,waardoor urine goed opgenomen wordt en het stro droog blijft.

Vetten
Veel mensen vetten de hoeven van hun paard regelmatig in. De bedoeling daarvan is goed en het staat netjes en verzorgd,maar eigenlijk is vet niet goed voor de hoef. Door het glazuurlaagje op de hoornwand kan het vet niet in de hoef trekken. Veel mensen denken nog steeds dat de hoef eerst moet worden natgemaakt voordat een laagje vet kan worden aangebracht. Er zou dan een laagje water onder het vet blijven zitten wat de hoef  van vocht voorziet. Helaas is dit  niet waar. Vet kan niet op water gesmeerd worden,daarbij de elementen elkaar afstoten. Als een natte hoef wordt ingesmeerd,wordt het water weg gesmeerd zodat het vet op de hoef blijft zitten. Een ingevette hoef kan geen water opnemen,doordat het vet de hoef afsluit en het duurt enkele dagen voordat het vet weer is verdwenen. Het is wel goed om af en  toe de kroonrand in te vetten zodat hij soepel blijft.

Teren
Ook over het interen van de hoeven lopen de meningen uiteen. De straal van een hoef mag absoluut niet te hard zijn, omdat hij onderdeel uitmaakt van de beweging van de ondervoet-het hoefmechanisme-die zacht en verend moet zijn. Wanneer te veel wordt geteerd, drogen het hoorn en de straal uit en wordt het hoorn te hard. Dit werkt rotstraal in de hand. Bij rotstraal moet de hoefsmid de stralen zo uitsnijden dat alle ontstoken en rotte delen verwijdert worden. Daarna wordt de hoef met jodium behandeld. Betadine is een becteriedodend middel met een licht uitdringende werking. Als een hoef met rotstraal met teer wordt ingesmeerd,dan is de kans groot dat de kwaal juist verergert. Door het teren raken de ontstekingen,veroorzaakt door de rotstraal,in de hoef opgesloten. Doordat de bacterie geen zuurstof nodig heeft(tetanis),kan ze zich in alle rust verder ontwikkelen. Indien een paard behandeld is voor rotstraal, kan de straal het beste na het rijden uitgewassen worden met water en af en toe behandeld worden met Betadine of waterstofperoxide.

Conclusie
Voor ieder paard geldt dat een goede verzorging, veel beweging en een goed beslag gezonde hoeven tot resultaat heeft. Bekappen en beslaan. Een correct hoefbeslag begint bij het juist bekappen van de hoef. De beenstand en de voetas van het paard moeten eerst goed worden bekeken. Afhankelijk van de manier waarop het dier staat en beweegt,worden de hoeven bekapt.

Bent u opzoek naar een hoefsmid die de kwaliteit kan waarborgen van uw paard?
Neem contact op
WhatsApp chat